U kogo leczyć zęby?

to coś więcej. Niestety są ludzie cierpiący na dentofobię. Dla tych ludzi najgorsze co może się przydarzyć to wizyta u dentysty, ogarnia ich wtedy paraliżujący strach, ataki paniki oraz napady agresji na samą myśl o stomatolog

Dodane: 24-12-2016 07:57
U kogo leczyć zęby?

Leczenie dentofobii

Strach przed pójściem do dentysty czasami przybiera różne formy i różnie się objawia. Czasami jest to po prostu strach przed bólem, ale czasami jest to coś więcej. Niestety są ludzie cierpiący na dentofobię.

Dla tych ludzi najgorsze co może się przydarzyć to wizyta u dentysty, ogarnia ich wtedy paraliżujący strach, ataki paniki oraz napady agresji na samą myśl o stomatologu. Tak jak każde inne zaburzenie dentofobia podlega leczeniu. Są w Polsce gabinety oferujące pomoc i całe terapie mające załagodzić i pokonać ten strach.


Cukier - warto z niego zrezygnować

Uważajmy na spożycie cukru! To naprawdę ważne uwaga. Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać - niestety nie wystarczy po prostu nie słodzić, ponieważ cukier znajduje się w bardzo wielu produktach przetworzonych. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy. To, że jest w napojach i sokach owocowych, to raczej już wiemy.

Niestety - możemy go znaleźć w mniej oczywistych produktach, takich jak gotowe sosy do makaronu, zupki w proszku, nawet wędliny. Cukier nie tylko jest odpowiedzialny na nadwagę i cukrzycę, ale również jest tym czynnikiem, który powoduje próchnicę. Poza tym możemy go wykluczyć z diety całkowicie - nie jest do niczego potrzebny (nie mówię tutaj o całej grupie węglowodanów, tylko o białym cukrze!). Jeżeli lubimy słodki smak, spróbujmy wykorzystać stewię - jest naturalna, nie ma żadnych kalorii i nie zepsuje naszych zębów.


Kontrowersyjna hipoteza

Poza słodyczami nie najlepiej na stan zębów wpływa również... chleb nasz powszedni. Co mam na myśli? Zacznijmy od teorii.

Na podstawie tego jak wygląda uzębienie u zwierząt można określić ich sposób odżywiania się. Roślinożercy mają najlepiej rozwinięte siekacze, mięsożercy kły. Człowiek teoretycznie jest wszystkożernym typem ssaka.

Jednak chleb i produkty z ziaren (zwłaszcza takie, gdzie ziarno jest w całości) mogą powodować problem. I nie mam tutaj na myśli celiakii, czy nietolerancji glutenu. Po prostu zboża są twarde i bardzo "ścierne" - tak tez działają na nasze zęby - ścierają szkliwo, osłabiają je.

To tylko teoria, jednak wydaje się nie być pozbawiona sensu. Oczywiście to nie znaczy, że musimy rezygnować z jedzenia chleba. Pamiętajmy jednak, że nie wszystko co wydaje nam się zdrowe, musi takie być.