Suplementacja i sport, zawsze w parze

Dodane: 28-11-2016 13:27
Suplementacja i sport, zawsze w parze białko serwatkowe sklep

Przyjmowanie białek według opracowanego planu

Białka cieszą się wśród sportowców ogromną popularnością. Różne suplementy białkowe są przyjmowane czasami również przez kulturystów oraz przez osoby wykonujące intensywne ćwiczenia fizyczne. Najbardziej bezpiecznym sposobem na przyjmowanie białek jest po prostu stosowanie diety bogatej w produkty białkowe, również suplementy białkowe powinny być przyjmowane ściśle według wskazań lekarzy czy dietetyków.

Zwłaszcza sportowcy przyjmują białka według wcześniej opracowanego planu, który podporządkowuje ilość przyjmowanych suplementów do intensywności aktualnie odbywanego treningu. Dzięki temu sportowiec może nieco odciążać swój organizm od ilości przyjmowanych suplementów wówczas, kiedy nie ma zaplanowanych żadnych zawodów, a z drugiej strony może szybciej dojść do najwyższej formy.


Diety sportowe wprowadzane przed zawodami

Sportowcy znani są z tego, że wykonują intensywne ćwiczenia fizyczne, które są uzupełniane stosowaną przez nich dietą. Zwykle jest to dieta bogata w białko, a jednocześnie bardzo lekkostrawna i pozwalająca na utrzymanie stałej i odpowiedniej masy ciała. Jednocześnie stosowane przez sportowców diety są dostosowane do wykonywanej przez nich dyscypliny.

Dzieje się tak dlatego, że jedni sportowcy zobowiązani są do utrzymywania niskiej masy ciała, a inni muzą posiadać odpowiednią masę mięśniową, żeby mogli wygrywać zawody, w których uczestniczą. Jednocześnie diety sportowe dzielą się na diety całoroczne i diety wprowadzane przed konkretnymi zawodami. Dzięki temu sportowiec może sobie pozwolić czasami na małe przyjemności, a jednocześnie kompleksowo przygotować się do najważniejszych zawodów.


Czym są superfoods?

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood