Jak przygotować pogrzeb w krótkim czasie?
Bardzo często zdarza się tak, że konieczność zorganizowania pogrzebu spada na nas z dnia na dzień. Mamy wtedy wiele spraw do załatwienia w bardzo krótkim czasie i żadnej z nich nie mamy możliwości odłożyć na później. Taki natłok obowiązków oraz stres spowodowany całą ceremonią może sprawić, że czujemy się wykończeni, dlatego znacznie lepiej będzie powierzyć organizację pogrzebu odpowiedniej firmie. Zatrudniony przez nas specjalista pomoże nam w załatwieniu wszelkich formalności, a dodatkowo poradzi nam co jeszcze powinniśmy zrobić oraz jak zapewnić podstawowe rzeczy podczas pogrzebu. Warto w każdym przypadku korzystać z pomocy, ponieważ dzięki temu załatwimy wszystko sprawnie i bezproblemowo.
Kremacja
Techniczne aspekty kremacji
Proces kremacji
Nowoczesna kremacja przeprowadzana jest w piecu kremacyjnym ? co najmniej dwukomorowym, którego konstrukcja oparta jest na zasadzie wielokrotnej rekuperacji ciepła, tak usytuowanym i zorganizowanym urządzeniem wprowadzającym, aby rodzina i osoby bliskie miały możliwość, na swoje życzenie, bezpośrednio obserwować wprowadzenie zwłok.
Piec może być zasilany olejem opałowym, gazem ziemnym lub LPG. Proces spalenia odbywa się w pełni automatycznie, a nad jego przebiegiem, czasem trwania i związaną z nim emisją spalin czuwa zintegrowany komputer PLC ? jedynie w starszych modelach operator steruje manualnie pracą pieca za pomocą panelu sterowniczego ? nowe piece są wyposażone w ciekłokrystaliczny ekran dotykowy zamontowany bezpośrednio na piecu ? dzięki czemu nie jest potrzebne dodatkowe centrum sterownicze dla pieca i filtrów spalin.
Spaliny z procesu kremacji przed wydostaniem się do środowiska są dopalane w specjalnej komorze i przez odpowiedni ceramiczny kanał spalinowy, w którym utrzymywana jest temperatura 850 °C i do którego dostarczane są właściwe proporcje tlenu. Tak dopalone spaliny są przekazywane do komina lub opcjonalnie do odpowiednich filtrów.
Prochy osoby skremowanej po spaleniu są jeszcze rozdrabniane w odrębnym urządzeniu, przed umieszczeniem ich w urnie. W starszych piecach granulator był zintegrowany z piecem, jednak ze względu na bezpieczeństwo operatorów, jak i ochronę środowiska, ustawodawcy wielu państw europejskich żądają rozdzielenia tych funkcji. Piec podczas przeprowadzenia kremacji zużywa do 12 kg oleju opałowego, lub 10 m? gazu ziemnego.
W Europie nie są stosowane piece zasilane prądem elektrycznym, mimo iż pierwsze urządzenie tego typu w czasach nowożytnych wyprodukowane przez Siemens było elektryczne. Jest to spowodowane tym, że piece elektryczne są bardzo mało efektywne, a co za tym idzie czas trwania kremacji jest bardzo długi, ale przede wszystkim emitują do środowiska bardzo dużą ilość spalin.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kremacja
Prosty sposób na przygotowanie pogrzebu
Pogrzeb nigdy nie należy do przyjemnych uroczystości, jednak mimo to nigdy nie ma możliwości, by uniknąć organizacji takiej ceremonii. Często taki obowiązek pojawia się dość niespodziewanie, a z racji tego, że wiąże się z nim wiele kwestii, może zdarzyć się, że o czymś zapomnimy lub coś pójdzie nie tak, jak powinno. Aby uniknąć rozczarowań, stresu i zakłopotania, zdecydowania warto zadbać o to, by do organizacji pogrzebu zatrudnić odpowiednie osoby. Tego typu firmy znajdziemy w dzisiejszych czasach bardzo prosto, a żeby wszystko przebiegało sprawnie, warto wybrać najlepszą z nich. W tej kwestii warto oczywiście poprosić o radę znajomych lub rodziny, ponieważ wielu z nich na pewno posiada już doświadczenie w tej kwestii.